temp img    temp img    temp img

A kert átalakulásának leglátványosabb fázisa. A tereprendezéstől az ültetéseken keresztül a végleges dekorációig , minden munkafolyamat ide sorolható. A kivitelezés hozzáértő, precíz munkát igényel. A minőségi munkához természetesen minőségi alapanyagok szükségesek. Erre garanciát Magyarország vezető kertészeteinek növényválasztéka, burkolat, és faanyagkínálata , valamint öntözéstechnikai és tótechnikai eszközök forgalmazóinak termékei jelentik, akik évek óta partnereink.


-Tereprendezés-földcsere
temp imgA terepmunkák a kertépítés legnagyobb és gyakran hosszú ideig tartó, költséges szakaszai. A tervezett talajszintek kialakításából, fakivágásból, gyomtalanításból, építési hulladék, elszállításából, és szükség esetén, új termőréteg beterítéséből áll. Néhány növény átültetése később is változtatható, azonban a felületesen elvégzett terep és talajmunkák később már nem, vagy csak magas költséggel korrigálhatók, ezért érdemes ezek megfelelő kivitelezésére nagy figyelmet fordítani.

- Sziklakertek
A földbe ágyazott kövek közül előbújó évelők, és örökzöldek látványa megunhatatlan élményt nyújtanak. Az itt felhasználható növényeknek se szeri, se száma, de nem mindegy, hogy mi hova kerül. A színesen vibráló íriszektől, a szerényen megbújó kövirózsán keresztül a télen is mutatós törpefenyőkig számos lehetőség áll rendelkezésre, hogy változatossá, mégis egységessé tegyük sziklakertünket. A növényekkel beültetett egymásra rakott köveket még nem lehet sziklakertnek nevezni. A jól kialakított sziklakert olyan, mintha természetes képződmény lenne, de mégsem a természet tökéletes másolása a cél, hiszen a sziklakertnek a kertünkkel és az azt körülvevő környezettel is harmóniában kell lennie.

temp img    temp img    temp img

- Kerti tavak ,csobogók
A víz csobogásának megnyugtató hangja, a tóhoz fürdeni, inni járó madarak látványa békével, nyugalommal tölti meg kertünket. Egy kerti tó manapság már nem luxus. A helyesen kialakított kerti tó sok örömet okoz, miközben számos új növény és állatfaj lesz vendége kertünknek. A kerti tavak kialakításánál a megfelelő arányokat szem előtt tartva választjuk ki a helyet, a formát és a méretet. A biológiai egyensúly beálltával mind a növények, mind a halak jól érzik magukat, megfelelően fejlődnek, szaporodnak. A víz tisztaságának megőrzésében és a biológiai egyensúly elérésében segítségünkre lehetnek a mechanikai és biológiai szűrők, UVC lámpák.

temp img    temp img    temp img

Sok kertben látunk úszómedencét, és egyre többen kerti tavat. Lehet-e a kettőt kombinálni? Igen! Ezt fürdőtónak hívjuk. Itt csak a parti sávban találunk növényeket, a mélyebb középső rész, pedig maga az úszómedence. Aki természetes közegben szeretne fürdőzni, tavirózsák és aranyhalak közt úszni, annak számára a fürdőtó az ideális megoldás. A víz jelenléte kertünkben azonban nem csupán kerti tóval képzelhető el. Elég egy forráskő-csobogó, vízköpő, vagy egy kis dézsa-kert, és máris kertünk részévé vált a víz: az éltető elem, a mindig változó, csillogó csoda.

-Japán kertek
Sziklák, kavicsok, mohák, koros fák, kőlámpások, békés tavak, folyók és vízesések…
Teljes asszimetria és mégis tökéletes összhang és harmonia. Japánban azért építik, hogy olyan teret biztosítson az embereknek, ahol a természettel való közvetlen kapcsolatban a meditáció által eljuthatnak a megvilágosodáshoz.

Úgy is építhetünk japán kertet, hogy a hagyományokat figyelembe véve, azokat saját elképzelésünkkel ötvözzük. Ahhoz, hogy a kertünk ne csak egy botanikai terület legyen, hanem mindennapjainkat örömmel és boldogsággal telítse, bátran merítsünk saját belsőnkből, vágyainkból, mert csak így leljük meg a harmóniát a természettel és önmagunkkal. Olyan kerttulajdonosoknak ajánljuk, akiknek nem „csak” a látvány fontos, hanem a kert üzenetét is érteni akarják…

temp img    temp img    temp img

- Füvesítés
A szép ápolt fű minden kerttulajdonos álma. De máris felmerül az első, és legfontosabb kérdés, hogy vessünk, vagy szőnyegezzünk? Legtöbbször a füvesítendő terület nagysága, a minőséggel szemben támasztott követelmények, a költségvetés nagysága, valamint az időbeli tényezők határozzák meg, hogy vetünk, vagy gyepszőnyeg fektetése mellett döntünk.

temp imgA füvesítés legegyszerűbb módja a magvetés, ami egy hosszabb - több munkát és figyelmet igénylő folyamat. Gondos, többlépcsős talaj-előkészítés előzi meg, mely elengedhetetlen, a gyep egészséges és egyenletes növekedéséhez.

temp imgVálaszthatjuk a látványosabb, de költségesebb gyepszőnyegezést is. A gyepszőnyeg lefektetését szintén gondos talaj-előkészítést igényel. A magasabb árért cserébe - a leterítés után, a kert azonnal kizöldül , és a legyökeresedést követően ( kb. 2 hét ) már használható. Mindkét módszer alkalmas arra, hogy a kívánt eredményt elérjük, és kertünkben üde, zöld pázsitot hozzunk létre. De ne feledjük, egyik módszer sem teszi szükségtelenné azt a következetes munkát, amit a pázsit ápolása jelent.

-Járdák, térburkolatok ,lépcsők,támfalak építése
A kerti burkolatok feladata, hogy megkönnyítse a közlekedést a kertben, és kapcsolatot teremtsen az építmények és a kert különböző részei között. A kerti burkolatok járófelületei leggyakrabban különböző terméskövek, viacolor, fa, kavicsos járólap, vagy egyszerűen kőzúzalék .

Az természetes, hogy funkciójának műszakilag kifogástalanul meg kell felelnie, de legfőképpen anyaguk nemességével a kert hangsúlyos, díszítő elemeivé lépnek elő. A természetes kövek az utóbbi időszakban nagy népszerűségre tettek szert a hazai kertekben. Szerencsére a kínálat is minden igényt kielégítő. Mi is szívesen alkalmazzuk, a számára megfelelő környezetben. A típus megválasztása a telek karakterétől, valamint a kertben és a házban felhasznált anyagoktól függ.

temp img    temp img    temp img

Az összhatáson sokat ronthat egy csúnya, nem odaillő burkolat. A jól eltalált, stílusos külső burkolat viszont hozzájárul a kert egységéhez, harmoniájához.

Nagy szinteltéréseknél elengedhetetlen a támfalak építése. A támfalak rendeltetése, hogy a rézsü fölötti földtömeg csúszását megakadályozza. A támfallal megnövelhetjük a kert hasznos területét is. Hangulatosabbá tehetjük különböző sziklakerti, vagy csüngő, futó növények beültetésével. Készülhet fából, kőből, vagy betonelemekből.

Akinek kertje van, ha csak teheti, és az időjárás is engedi, a szabadban tölti idejét. Szép időben minden kellemesebb a kertben, akár étkezésről, játékról, munkáról, összejövetelről legyen is szó.

-A pagodák előnye, hogy akár a tűző napon, akár esős időben is alkalmasak kisebb-nagyobb társaság fogadására. Olyan helyen kell állniuk, ahonnan könnyen elérhető a ház, a grillsütő, a hintaágy vagy a medence.
-Sokan kedvelik a különféle pergolákat is, amelyekre növényeket, virágokat futtathatunk, de önmagukban is nagyon hangulatossá tehetik a kerteket.

-A grillezés nem csupán ételeink szabad tűzön elkészített módja, hanem életstílus! A családdal, barátainkkal közösen elkészített és elfogyasztott ebédnek, vacsorának utánozhatatlan hangulata van. Szalonnasütéshez a parazsat összetartó egyszerű kőrakás is megfelel, de komolyabb grillhelyek kialakításával az előkészítés, sütés-főzés, tálalás mind-mind egyetlen helyen, praktikusan megvalósítható.

-A pihenőhelyet oda érdemes építeni, ahonnan jó kilátás nyílik a kertre vagy a környező tájra, de szemmel tarthatjuk a kertben játszó gyerekeket is.

-Kerti világítások
Mesterséges fényforrások nélkül sötétedéskor még a legszebb, gondozott kert szépsége is elveszik. Ugyanakkor a mértékkel adagolt fényekkel a fák, bokrok, vagy sziklakert teljesen új, vonzó színfoltá alakulhat. Igazán szép megoldás, mikor hangulatos fényszigetek teszik romantikussá az esti kertet.

Fontos, hogy a terasz, a lépcsők, vagy a kerti utak megvilágítása kielégítő legyen, hogy sötétben is biztonságosan tudjunk közlekedni.